Nagyvilág

Hodorkovszkij szabadulása: fogságból börtönbe

Újabb részletek szivárogtak a fogva tartott milliárdos kálváriájából.

Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos kőolajkonszern volt főrészvényesét és egykori üzlettársát, Platon Lebegyevet a legfelső bíróság “kiszabadította” a vizsgálati fogságból, vissza a börtönbe – jelentette szombati számában a Kommerszant című orosz lap. Ugyanakkor a Hodorkovszkijt decemberben elítélő Hamovnyiki bíróság újabb munkatársa nyilatkozott úgy, hogy az ügyben nyomást gyakoroltak a bíróra.

A legfelső bíróság ítéletét még nem indokolták, de a vádlottak ügyvédjei szerint a bíróság a Dmitrij Medvegyev elnök által előterjesztett, és a duma által elfogadott eljárásrendi módosításokból indult ki, amelyek szerint a vállalkozói tevékenység keretében elkövetett gazdasági bűncselekmények gyanúsítottjai csak különleges esetekben tarthatók vizsgálati fogságban.

Legutóbb tavaly augusztusban hosszabbították meg a két vádlott vizsgálati fogságát, és ezt minősítette jogsértőnek a legfelső bíróság.

Mihail Hodorkovszkijt, egykor Oroszország leggazdagabb emberét és Lebegyevet 2003-ban vették őrizetbe, s 2005-ben nyolc évre ítélték őket. Büntetőtáborba kerültek, de 2007-ben újra vizsgálati fogságba helyezték őket az újabb per kapcsán, s azóta fogházban vannak, ami fegyházat idéző körülményeket jelent, míg az első ügyben korábban, és a második ügyben december végén kiszabott, összesen 14 éves szabadságvesztésüket “elviselhetőbb” büntetőtáborban töltenék.

Dmitrij Medvegyev elnök utasítására az államfő emberi jogi tanácsadó testülete vizsgálja a Hodorkovszkijék elleni eljárás törvényes voltát, de a vizsgálat eredményének önmagában nem lesz jogi hatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik