Kultúra

Ellopták a Hodorkovszkij-film kópiáját

A dokumentumfilm az idei Berlinale egyik legizgalmasabb bemutatójának ígérkezik. Egy korábbi változatot fognak levetíteni.

Az idei Berlinale egyik izgalmas bemutatójának ígérkezik Cyril Tuschi orosz születésű német rendező filmje az egykori Jukosz olajkonszern börtönbe vetett tulajdonosáról, Mihail Hodorkovszkijról.

Múlt pénteken ismeretlenek betörtek Tuschi berlini produkciós irodájába, és elvittek két laptopot és két asztali számítógépet. A gépeken a film 111 perces végleges változata volt.

A rendőrség “abszolút profi betörőket” emleget, a nyomozásnak egyelőre nincs eredménye. A filmrendező a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, egy hónapon belül már másodszor lopták el a számítógépeit, hiszen január elején Bali szigetén, ahol a film utómunkálatain dolgozott, a hotelszobájából tűnt el egy laptopja.

Tuschi emlékeztetett arra, hogy Oroszországban valóságos hisztéria tört ki filmje február 14-i tervezett berlini vetítése előtt. A Kommerszant című gazdasági napilap szerint a film jogi következményekkel fog járni mindazok számára, akik megszólalnak benne.

A film készítéséhez Tuschi öt év alatt 180 órányi interjút készített. Műve bepillantást enged a putyini propagandagépezet működésébe és bemutatja, miként vált Oroszország egykor leggazdagabb emberéből az “állam ellensége” és fegyenc. Megszólal a filmben Hodorkovszkij anyja, fivére, Leonyid Nyevzlin, a Jukosz egykori főrészvényese – és Joschka Fischer, a Schröder-kormány külügyminisztere. Ő többek között arról a különös hamburgi találkozóról beszél, amelyen Vlagyimir Putyin elnök azzal hencegett neki, hogy az orosz állam “büntetlenül lenyelhetné” a Jukoszt. Pár év múlva ez be is következett.

Tuschi nem hiszi, hogy a betörések mögött az orosz titkosszolgálat állna – szerinte ez nem illik az FSZB stílusához. A rendező a lopások óta másik lakásba költözött, és ezentúl kísérő nélkül nem lép ki az utcára.

A Khodorkovsky premierjét – ha ez lett volna a szándékuk – nem sikerült meghiúsítaniuk a betörőknek. Tuschi néhány órával a betörés előtt küldte el a Berlinale Panoráma szekciójának a film egy korábbi változatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik