Nagyvilág

Belgrád, végállomás

A kilencvenes években érkeztek háborús menekültként azok a romák Németországba, akik számára a közel húsz éves német tartózkodás most már a végéhez érkezett. Az északi német tartomány kormánya azt mondja tehetetlen. Ahhoz, hogy a romáknak ne kelljen a volt Jugoszlávia területére visszamenniük, a tartományi szinten hozott döntés nem elegendő, a német kormánynak kellene a Szerbiával és Koszovóval megkötött szerződésén változtatnia.

A szociáldemokraták (SPD) és zöldek („die Grünen”) által kormányzott Észak-Rajna-Vesztfáliából tavasztól kezdik a volt Jugoszlávia területéről még a kilencvenes években Németországba menekült, és ott átmeneti védettségi státuszt kapó kisebbségieket újból hazaküldeni.

Múlt hét kedden indult az első repülőgép 140 menedékkérővel a fedélzetén a düsseldorfi repülőtérről vissza Belgrádba. Az északi német tartomány belügyminisztériuma azt az információt adta, hogy a hazaküldések nem csak az Észak-Rajna-Vesztfáliában lakó, hanem az összes németországi roma menekültet érintik.

Az előző évben, december 1-jén rendeltek el a hatóságok az átmeneti szünetet a romákat Belgrádba hazaküldő járatokra. 2011. március 31-ig volt hatályos ez a bizonyos rendelet, ami a Szerbiából és Koszovóból származó kisebbségieket, főleg romákat hazakényszerítő szállításokat átmenetileg beszüntette. A szociáldemokraták és zöldek által megszavazott rendelet indoklása szerint erre azért volt szükség, mert nem kizárt, hogy az amúgy is viharos gazdasági és társadalmi körülmények a tél folyamán tovább romolhatnak.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik