Nagyvilág

Nyugtalan a cseh államfő

Václav Klaus államfő csak akkor hajlandó elfogadni bármiféle személyi változást a cseh kormányban, ha a miniszterelnök biztosítja őt arról, hogy pontos a terve a kormány további működéséről.

“Mielőtt elfogadnék egy lemondást vagy döntenék egyik vagy másik miniszter visszahívásáról, követelni fogom, hogy a miniszterelnök tegyen le az asztalomra egy tervet, elképzelést vagy vázlatot a kormány további működéséről” – jelentette ki a cseh köztársasági elnök a kormányfővel való találkozó előtt.

Az államfő álláspontját azzal indokolta, hogy nem szeretné, ha megismétlődne a 2006-os parlamenti választások utáni helyzet, amikor nagyon hosszú ideig csak ügyvivő kormánya volt az országnak, illetve ha megismétlődnének a 2009/2010-es évek, amikor a kormány bukása után több mint egy évig úgynevezett “szakértői” kormány irányította az országot.

Petr Necas azért kereste fel Klaust, hogy kérje tőle Vít Bárta közlekedési miniszter felmentését, aki pénteken egy botrány miatt nyújtotta be lemondását. A cseh koalíciós válságot az a nyilvánosságra került információ indította el, hogy Vít Bárta közlekedési miniszter, a Közügyek párt “erős embere” pénzt adott néhány pártbeli képviselőtársának, hogy megvásárolja lojalitásukat.

Necas leszögezte: közölte az államfővel, hogy folytatni kívánja a munkát a hármas koalícióban. “Senki sem mondta fel a koalíciós szerződést” – húzta alá. Klaus a találkozó után már nem jelent meg az újságírók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik