Nagyvilág

Atomkrízis: baj van a kínai spenóttal

A kínai hatóságok a jód-131-es izotóp igen gyenge nyomait találtak a Kínában termesztett parajban.

A szennyeződés a japán fukusimai atomerőmű balesetének következménye, de a hatóságok szerint nem jelent semmilyen veszélyt az egészségre. A nyomokat Peking térségében, valamint az észak-kínai Tiencsin (Tianjin), valamint a közép-kínai Honan (Henan) tartományokban szabad ég alatt termesztett zöldségben találták – közölte szerda este a kínai egészségügyi minisztérium.

További kitelepítések várhatók

A japán kormány csütörtökön bejelentette, hogy megvizsgálja a március 11-i földrengés és szökőár nyomán megsérült Fukusima-1 atomerőmű körül kiürített 20 kilométeres övezet további 10 kilométerrel való bővítésének szükségességét.Jukio Edano kormányszóvivő elmondta, a szóban forgó 10 kilométer széles sávban található települések lakóitól eddig csak azt kérték, maradjanak otthon, most azonban azt tanulmányozzák, hogy a megsérült nukleáris létesítmény helyreállításának várható elhúzódása és az egészségügyi kockázat esetleges növekedése miatt nem lenne-e indokolt őket is kiköltöztetni.

Csökken a tengervíz radioaktivitása

Eközben jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tenger vizében a megsérült japán atomerőmű kettes számú reaktoránál. A tengervíz radioaktív szintje még így is 140 ezerszer meghaladja a határértéket – közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco.

Közlése szerint a hét elején a radioaktív jód mennyisége még 7,5 milliószorosa volt határértéknek a tengervízben azon a helyen, ahol szennyezett víz szivárgott a tengerbe a kettes reaktornál. A jelentős csökkenés annak tudható be, hogy a szerda reggel sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik