Nagyvilág

A csobánkai romák elkülönítéséről ír a francia sajtó

A csobánkai általános iskolákban kialakult roma szegregációról ír a francia AFP hírügynökség.

A kisebbségben lévő roma és a többségben lévő nem roma gyermekek szeparált oktatását tiltja a törvény, a szegregált iskolák száma mégis egyre nő: a probléma a magyar általános iskolák harmadát érinti– idézte Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárt az AFP. Mindez 30 százalékos növekedést jelent a 2005-ös mértékhez képest.

Csobánka falu általános iskolájában mindössze egyetlen nem roma származású diák maradt, így az intézmény mára teljesen homogén összetételűvé vált. Az iskola nyitott mindenki számára, de a helyi nem roma lakosság már nem hozza ide a gyermekeit – mondta Papp Andrea iskolaigazgató. A szegregáció a gazdaságnak is rossz, munkanélküliséghez vezet – mutatott rá Mohácsi Erzsébet, egy romákkal foglalkozó magyar alapítvány vezetője.

A magyarországi roma közösség körében kiugróan magas, 70 százalékos a munkanélküliség, amely az ország szegényebb északkeleti térségében elérheti a 100 százalékot is. A roma fiataloknak csak 5 százaléka teljesíti általános iskolai tanulmányait, és mindössze 1,3 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

A roma gyermekek felzárkóztatása és egy egységes európai romastratégia kialakítása az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar uniós elnökség egyik prioritása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik