Belföld

Sokkoló adatok: a romák 80-90 százaléka munkanélküli

Elsősorban szociális és gazdasági, nem pedig etnikai alapon kell megközelíteni a romákkal kapcsolatos stratégiát Magyarországon.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár,. Balog Zoltán egy interjúban úgy fogalmazott: bőrszíntől függetlenül segíteni kell mindenkit, aki a szegénység bizonyos szintje alatt él.

Balog Zoltán kifejtette: a romák ügyében az áttörést az jelentené, ha az Európai Tanács kimondaná: “ez európai ügy is”. Úgy fogalmazott: “Mi azt mondjuk, ezek a problémák Európában keletkeztek”, hiszen van 10-12 millió roma Európában – amely így a legnagyobb, saját nemzetállammal nem rendelkező kisebbség a kontinensen. Közép-Kelet-Európában a 80-90 százalékuk munkanélküli – mondta, hangsúlyozva, mindez azt jelenti, hogy egy hatalmas munkanélküli tömeg vándorlására van esély. A manipuláció, az emberkereskedelem, a prostitúció áldozatai lehetnek ezek az emberek. “Ez egy európai ügy, amelyet egy tagállam önmagában nem tud kezelni” – mutatott rá.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha ezeknek a romáknak csak akkora része kezdene el dolgozni, mint amekkora az európai foglalkoztatási átlag, 4-5 százalékkal növekedne a tagállamok GDP-je. Az európai roma keretstratégia szövegének első javaslata április 6-án lesz publikus, és először egy budapesti romatalálkozón mutatják be április 8-án – közölte az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik