Nagyvilág

Barosso: nem kellene alkotmányozásról beszélni

Az Európai Bizottság elnöke szerint az alaptörvény elkészítése mindig az adott országra tartozik.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedd délután Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a liberális frakciót vezető Guy Verhofstadt kérdésére válaszolt a hozzá intézett kérdések órájában.

Verhofstadt felszólalásában arról beszélt, hogy meglátása szerint a magyar kormány alkotmánytervezete “aggasztó utalásokat” tesz olyan témákkal kapcsolatban, mint a kiskorúak szavazati joga, az abortusz tilalma, egyneműek házasságának tilalma, irredentizmus vagy a kormány intézmények fölötti ellenőrzése. Arról érdeklődött, kíván-e tenni valamit a bizottság a “közös európai alkotmányos elvek megóvásának” érdekében, ha ez valamely tagországban szükségesnek tűnik.

Barroso válaszában leszögezte, hogy minden EU-tagország számára kötelezettség a közös uniós értékek tiszteletben tartása. Hozzátette, hogy a nemzeti alkotmányozás kulcsfontosságú folyamat, amely teljes egészében a helyi lakosságra és intézményekre tarozik.

Mint mondta, a bizottság figyelni fogja a fejleményeket, de reményei szerint a magyar alkotmány is azokat az értékeket tükrözi majd, amelyeken az EU alapszik. Az Európai Bizottság elnöke szerint az Unióban nem is látott még olyan alkotmányt, amelynél nem ez lett volna a helyzet. “Számomra ez olyan téma, amelyről nem is kellene beszélni” – fogalmazott.

Ha valamely esetben – elméletben – mégsem ez történne, a bizottságnak cselekednie kellene, mint ahogy azt megtette más jogsértések esetében is – tette hozzá José Manuel Durao Barroso.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik