Nagyvilág

Folytatódik a vérengzés Jemenben

A jemeni hadsereg hétfőn ismét tüzet nyitott az Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelő tömegbe, az incidensben 6 tüntető veszítette életét, és több mint 30-an megsebesültek.

A tüntetést Taizz városának központjában, a Szabadság téren fojtották vérbe, amely újabb állomása volt az egy hónapja tartó kormányellenes demonstrációknak – számolt be az Associated Press.

A jemeni ellenzéki erők folyamatos akciókat szerveznek az ország nagyobb városaiban, melynek célja a 32 éve hatalmon lévő uralkodó hatalomból való eltávolítása. Ugyanitt vasárnap egy ember meghalt, és több százan sebesültek meg, amikor amikor az elnök lemondását követelők közé lőttek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy újabb tüntetés volt Jemenben, ezúttal a Vörös-tenger partján fekvő Hudaidában. A tömeg a helyi elnöki palota elé akart vonulni, de rohamrendőrök nem engedték.

A hatóságok éles lőszert és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, és több mint 400 embert megsebesítettek – közölték orvosok.

Helybeli lakosok egy tudósítónak elmondták: a szervezők hajnali két órára hirdették meg a demonstrációt, amellyel a vasárnapi taizzi tüntetés vérbe fojtása miatt akartak tiltakozni. Néhány ezren vettek részt a hudaidai tüntetésen.

Az egyik szemtanú elmondta, hogy a tüntetőket civil ruhás rendőrök is megtámadták. A helyi kórház orvosai arról számoltak be, hogy az intézménybe kilenc embert szállítottak be lőtt sebbel, 350-et a könnygáz belélegzése miatt, 50-et pedig kővel találtak el civil ruhás rendőrök.

A tüntetők Ali Abdalláh Száleh elnök azonnali lemondását követelték, akinek számos palotája van az országban, és aki a tüntetés idején valószínűleg a fővárosiban tartózkodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik