Nagyvilág

Tovább maradnak a magyar katonák Afganisztánban

Meghosszabbította a kormány az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensek mandátumát.

Ez az újjáépítési, a légi kiképzést támogató, illetve a műveleti tanácsadó csoportot érinti. A magyar katonák az újjáépítés mellett továbbra is a helyi hadsereg kiképzésén dolgoznak a közép-ázsiai országban.

Meghosszabbította a kormány a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgáló kontingenseinek mandátumát. A döntés szerint a tartományi újjáépítési csoport mandátuma idén október 1-jéig tart. Ezek a csapatok 2006 óta dolgoznak Baghlan tartomány újjáépítési feladatain.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az elmúlt időszakban a kormány a felajánlásainál – a NATO prioritásainak megfelelően – a kiképzést és a mentorálást részesítette előnyben. A fő cél az afgán hadsereg kiképzése és felkészítése, hogy a helyi kormány képes legyen önerőből is fenntartani a biztonságot az országban. Így az afgán légierő kiképzésében tevékenykedő – úgynevezett – Légi Kiképzés Támogató Csoport mandátumát jövő májusig, a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport mandátumát pedig jövő augusztus végéig hosszabbították meg.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye azt is leszögezi, hogy a kormány Afganisztánt érintő politikája változatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik