Nagyvilág

Afganisztánba ment a német védelmi miniszter

A német hadsereg napokon belül megkezdi a bevetést AWACS típusú felderítő gépeken Afganisztánban - közölte Thomas de Maiziere német védelmi miniszter.

Napok kérdése, nem heteké, az előkészületek folynak, a bevetésnek amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdődnie – mondta a miniszter, miután megbeszélést folytatott David Petraeus amerikai tábornokkal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők parancsnokával.

De Maiziere szombat reggel érkezett Kabulba, egy nappal azután, hogy a Bundestag jóváhagyta a német hadsereg részvételét az afganisztáni felderítő repülésekben. Kétnapos látogatása során találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel és Abdul Rahim Vardak védelmi miniszterrel is.

A német képviselők nagy többséggel szavazták meg a kormány javaslatát, amelynek alapján a Bundeswehr egységei részt vesznek Afganisztánban a NATO AWACS típusú felderítő gépeinek járőrözésében. Angela Merkel kancellár közlése szerint a lépés azt a célt szolgálja, hogy ily módon tehermentesítsék a Líbia elleni katonai hadműveletben részt vevő szövetségeseket.

Az észak-afrikai ország elleni katonai akcióban Németország nem működik közre, amiért nyugati partnerei – elsősorban az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia – részéről heves bírálatok érték. Berlin elutasította a bírálatokat, hangoztatva, hogy a Líbiára vonatkozó ENSZ-határozat alapvető céljaival egyetért, de a katonai akciót túl kockázatosnak tartja.

A Bundeswehr 2001 óta vesz részt az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő kötelékében, az AWACS-felderítő repülésekben való részvételre a parlamenti mandátum eddig nem terjedt ki. A parlamenti határozat értelmében az AWACS-küldetés céljából a Bundeswehr 300 katonát vezényel Afganisztánba. Jelenleg 5000 német katona állomásozik az ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik