Nagyvilág

Ötszázszoros radioaktivitás a pozsonyi esővízben

A normális sugárzási érték ötszázszorosát mérték a pozsonyi esővízben a Comenius Egyetem szakemberei. A radioaktivitás egészségügyi kockázatot nem jelent.

Az index.hu szlovákiai híradásokra hivatkozva azt írja, a szakemberek szerint a radioaktivitás nem jelent veszélyt az emberi egészségre, és a háttérsugárzás sem növekedett. A jelenség arra utal, hogy a március 11-i földrengés és szökőár következtében megrongálódott japán atomerőműből származó sugárzás elérhette Közép-Európát– teszi hozzá a lap.

Az index.hu megkeresésére egy neve elhallgatását kérő pozsonyi kutató is ellenőrizte a háttérsugárzást a szlovák fővárosban, műszerei azonban nem mutattak eltérést a normális szinthez képest. A hírportálnak a szakember elmondta, hogy a légkör magasabb rétegeiben sodródó jód-131-es izotópfelhő az esőcseppekben koncentrálódik, így alakul ki a jelenség.

Előzőleg orosz meteorológusok azt közölték, hogy az orosz Távol-Keleten is regisztráltak jód 131-es izotópot, de minimális, veszélytelen mértékben. A tisztiorvosi hivatal ott is azt jelezte, hogy a japán atomerőműből eredő nukleáris részecskék nem érték el Oroszországot, de megvizsgálnak minden olyan közlekedési eszközt, személyt és szállítmányt, amely abból az irányból érkezik.

AJÁNLOTT LINKEK:

500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik