Nagyvilág

A bécsi operaház náci időszakát állítják ki

A Bécsi Állami Operaház történetének nemzetiszocialista időszakát dolgozza fel egy bécsi kiállítás és egy zenetörténeti szimpózium.

A Tettesek, áldozatok, nézők című kiállítás pénteken nyílt meg a bécsi francia kulturális intézetben. A tárlat egy 2008-ban már bemutatott, Ioan Holender akkori igazgató kezdeményezésére létrejött kiállítás francia nyelvű változata. Az operaház archívumában végzett kutatások hetven év eltelte után, először foglalkoztak az intézmény történetének legsötétebb korszakával.
“A gyakran idézett +soha többét+ csak akkor tudjuk valóra váltani, ha nagyon intenzíven szembenézünk ezzel a korszakkal, akkor is és éppen akkor, ha nagyon fájdalmas” – mondta a megnyitón Claudia Schmied osztrák kulturális és oktatási miniszter.

Az Operaházban közvetlenül az 1938. március 13-i náci hatalomátvételt követően megkezdődtek az elbocsátások, a zsidó, zsidó származású és politikailag másként gondolkodó művészek szisztematikus kirekesztése, üldözése, meggyilkolása – írták a szervezők a kiállítás ismertetőjében. Az üldözések nem csak a vezető művészekre, de az intézmény egészére kiterjedtek, az igazgatói emelettől a technikusokig. Zsidó zeneszerzők, dalszövegírók műveinek betiltása mellett mindennaposak voltak a színpadkép kialakításába vagy a műfordításba való beavatkozások is.

Az április 10-ig látható kiállítás megnyitóját a zene és a politika, illetve a zene és a nemzetiszocializmus kapcsolatát körbejáró zenetörténeti szakmai rendezvények kísérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik