Nagyvilág

Erre nem lehetett fölkészülni: Japánt sokkolta a katasztrófa

Eltűnt négy vonat, a cunami elsodort sok ezer embert, kritikus helyzetben egy atomerőmű.

Nem csak Japánt, hanem az egész világot sokkolta a 8,9 erősségű földrengés és az az követő még pusztítóbbnak bizonyuló cunami. A gyakorlatilag a világ minden helyén vezető hírben számoltak-számolnak be a természetrir katasztrófáról, amely szinte teljesen háttérbe szorította a hetek óta vezető hírenk számító arab felkeléseket. Bár úgy tartják, hogy Japán példásan felkészült a földrengésekre, minden idők egyik legnagyobb földmozgása mégis nagy pusztítást végzett. Mint mondják: lehet, szinte földrengésbiztosan építkezni, de partvidékeket letaroló szökőár ellen nincs biztonságos védekezései mód.

A Kyodo japán hírügynökség szombat esti összegzése szerint meghaladhatja az 1600-at is a pénteki kettős katasztrófa halálos áldozatainak és az eltűnteknek a száma. A kormány szóvivője szerint a tényleges veszteség ennél jóval nagyobb lehet.

Továbbra sincs hír négy vonatról, amelyek Mijagi és Ivate prefektúrában közlekedtek a földrengés idején, és azt sem lehet tudni, hányan utaztak rajtuk. A 17 ezres lélekszámú Minamisanriku kikötőváros lakosai közül 9500 ember hollétéről nem tudnak biztosat. Épségben előkerültek viszont annak a hajónak az utasai, amelyet a szökőár sodort el pénteken a Mijagi prefektúrabeli Isinomaki kikötőjéből. A hajó 81 utasát a japán fegyveres erők és a parti őrség helikopterei mentették ki. Mijagi prefektúra egyik tisztségviselője nem tudta megerősíteni az áldozatok számáról szóló híreket, rámutatva, hogy egyelőre alig tudnak kapcsolatot teremteni a katasztrófa sújtotta térségekkel.

Az egyik legtöbb aggodalomra okot adó szombati fejlemény mindazonáltal a felrobbant fukusimai reaktor fűtőelemeinek fenyegető megolvadása, aminek következtében radioaktív szennyeződés kerülhet a környezetbe. Szakemberek szerint azonban ez nem okozna katasztrófát. A japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője azt mondta: a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei tíz kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségből eddig több mint 90 ezer embert telepítettek ki – mondta.

Szombaton, közép-európai idő szerint a reggeli órákban omlott le a Tokiótól 240 kilométerre északra található erőmű egyik reaktorának épülete, miután a földrengésben megsérült a hűtőrendszer, és a felhevült fűtőelemek miatt képződött hidrogén gáz berobbant. Az üzemeltető Tokiói Villamosművek szerint a robbanásban négy dolgozójuk sebesült meg. A fukusimai atomerőművek 20 kilométeres körzetéből már 90 ezer embert kitelepítettek.

További 210 ezer japánnak az erős utórezgések miatt kellett elhagynia szombaton az otthonát Fukusima és Ivate prefektúrákban.

A Honsú sziget északkeleti végében lévő Ivate prefektúra Rikuzentakata városát gyakorlatilag teljesen elmosta a földrengést követő szökőár. Mijako és a tőle pár kilométerre délre lévő Jamada is víz alatt van. Fukusima prefektúrában 1800 ház dőlt romba. Futaba város tengerparti negyedeiben a házak több mint 90 százalékát elmosta a cunami. A katasztrófa sújtotta körzetekben mintegy 5,6 millió háztartásban nincs villany és 18 prefektúra több mint 1 millió háztartása maradt folyóvíz nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik