Nagyvilág

Nyolcfős magyar mentőcsapat indul Japánba

A csapatban hivatásos tisztek és több speciális felkészültségű szakember is lesz.

A tervek szerint egy nyolc főből álló, romok alóli mentésre specializálódott mentőcsapatot indít Magyarország a földrengés sújtotta Japánba. A japán kormány reggel fordult segítségért az Európai Unióhoz.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hivatalvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a földrengés után a japán kormány kérte az Európai Unió polgári védelmi szervezetét, hogy nyújtson segítséget romok alatti kutatásban és mentésben. Magyarország mint az EU soros elnöke és mint az Európai Unió polgári védelmi szervezetének soros elnöke azonnal megkezdte a szervezést.

A hivatalvezető hozzátette: ezen túl egy mentőcsapat is indul Japánba, az OKF egyik tisztje pedig Brüsszelbe utazik, ahol a szervezést, koordinációt végzi, majd várhatóan más uniós országok szakértőivel együtt csatlakozik a Japánban dolgozó mentőalakulatokhoz.

A most szerveződő magyar csapatban hivatásos tisztek és több speciális felkészültségű szakember lesz, akik önkéntesként vagy hivatásosként értenek a romok alatti mentéshez és tudják kezelni a munkához szükséges felszereléseket. A tervek szerint a csapattal mentőkutyák is utaznak. Dobson Tibor azt mondta, egyelőre nyolcfős csoportban gondolkodnak, hogy milyen géppel mennek, még nem tudják, mint ahogy az sem dőlt még el, pontosan mikor indulhatnak. A hivatalvezető szerint ezekre a kérdésekre néhány óra múlva már lesznek válaszok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik