Külföld

Síita aktivistákat tartóztattak le

admin
admin

2011. 03. 06. 17:30

A szaúdi hatóságok őrizetbe vettek legalább 22 síita aktivistát, akik a múlt héten tüntettek a közösségüket hátrányosan érintő megkülönböztetések ellen - közölték vasárnap helyi aktivisták.

A síiták főképpen a sivatagi királyság keleti részén élnek, itt található az olajkincs nagyobb része. A terület közel van Bahreinhez, ahol a síita többség a közelmúltban a szunnita uralkodó réteg ellen indított tüntetéseket.

Szaúd-Arábiában Katíf és a szomszédos Avvámíja városokban kezdődtek az első síita tiltakozások, és ezek átterjedtek Hofúf városára is. Követeléseik között szerepel egyebek mellett a bírósági tárgyalás nélkül fogva tartott emberek szabadon bocsátása.

A szaúdi síiták gyakran sérelmezik, hogy nekik meg kell küzdeniük a magasabb államigazgatási posztokért és általában olyan előnyökért, amelyeket a társadalom többi rétege könnyebben elér.

A kormány, amely nemigen ad teret az eltérő felfogásoknak, tagadja a vádakat. Szaúd-Arábia politikai berendezkedése abszolút monarchia, nincs választott parlamentje. A belügyminisztérium szombati közlése szerint a tüntetések megsértették az iszlám törvényét és a királyság hagyományait.
Síita aktivisták arról számoltak be, hogy közel tíz bebörtönzött férfi hozzátartozóit kipenderítették a helyi kormányzó hivatalából, amikor megkíséreltek átadni neki egy petíciót.

Szaúd-Arábia, amely az Egyesült Államok szövetségese, eddig elkerülte az olyan tömegdemonstrációkat, mint amelyek Egyiptomban és Tunéziában a rezsimek megbukásához vezettek, de azért érezhető a feszültség, miután a térség több államára is átterjedtek a zavargások.

Több mint 17 ezren támogatták a Facebook közösségi honlapon terjedő felhívást két tüntetés megtartására. Liberálisok, mérsékelt iszlamisták és síiták laza szövetsége pedig felhívást intézett Abdallah bin Abdel-Aziz királyhoz, hogy engedélyezze a választásokat.

Az uralkodó három hónap után, külföldi gyógykezelését követően nemrég tért vissza Rijádba, és mintegy 37 milliárd dollár értékű jóléti csomag mellett döntött, hogy kordában tartsa az elégedetlenkedőket.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.