Nagyvilág

Kadhafi szerint Líbia teljesen békés

Moammer Kadhafi líbiai vezető egy szerb televíziónak kijelentette, hogy Líbiában marad, szerinte az ország teljesen békés, nincsenek zavargások.

A Pink televízió Kadhafi tripoli irodájában készített interjút.
“Jelenleg nincsenek incidensek, és Líbia teljesen békés. Nincs semmi szokatlan, nincsenek zavargások” – ecsetelte Kadhafi a vasárnap este sugárzott interjúban, amelyből idéztek a nyugati hírügynökségek és a szerbiai sajtóorgánumok is.

A líbiai vezető ismét azt állította, hogy az al-Kaida áll a “terrorista bandák” mögött, amelyek felelőssé tehetők az emberéletek kioltásáért. Mint mondta: ezek a bandák váratlanul betörtek a katonaság laktanyáiba és rendőrőrsökre, eltulajdonították a fegyvereket, majd hatalmukba kerítették a dzsámikat, és megfélemlítették a lakosságot, kiváltképpen Bengázi város lakóit. Korlátozták ott a nők szabad mozgását, s “megöltek mindenkit, aki mozgott”. Kadhafi szerint a terrorista bandák kezére került városok lakói otthonaikból a hatóságok segítségét kérik. “Arra várnak, hogy megszabadítsuk őket a fegyveres bandáktól” – mondta Kadhafi.

Drágulnak az élelmiszerek

Enyhítve a líbiai olajexporttal kapcsolatos aggodalmakat, hétfőn újra megindult az áruszállítás Líbia keleti kikötőjéből, Tobrukból. Az immár teljes kapacitáson üzemelő tobruki kikötőben egy kínai tartályhajó berakodásáról számoltak be hétfőn a helyi hírforrások: a közel egymillió hordónyi líbiai olajat Kínába szállító hajót egy olasz tankhajó berakodása követi a következő napokban. Egy bengázi székhelyű olajcég képviselője arról számolt be, hogy a fő keleti olajmezők közül legalább kettőn még folyik a kitermelés, csökkentett, mintegy 50 százalékos kapacitással.

A harcok nyomán növekszik az élelmiszerhiány is az országban, és ezt súlyosbítja, hogy sok üzlet zárva tart. Az élelmiszerárak jelentősen emelkednek: a rizs ára például ötszörösére nőtt az elmúlt napokban, helyiek szerint egy ötkilós csomag 40 dollár körül van jelenleg. A pékségek csak korlátozott mennyiségben értékesítenek kenyérfélét: egy család öt vekni kenyeret kaphat, és a húsboltok többsége is zárva van.

Az ellenzék nem kér az amerikai segítségből

Sem katonai, sem egyéb segítséget nem kérnek az Egyesült Államoktól a líbiai felkelők – mondta annak az átmeneti kormánynak a vezetője, amelyet a hét végén alakított meg az észak-afrikai ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó ellenzék. Nem akarunk külföldi katonákat látni Líbiában – jelentette ki vasárnap este az al-Arabíja dubaji hírtévének adott interjúban Musztafa Abdul-Dzsalíl.

Párizs lezárná Líbia légterét

A francia kormány azon gondolkodik, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalma gyengítésének egyik eszközeként repülési tilalmat kellene bevezetni az észak-afrikai ország légterében, de ezt csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján és a NATO bevonásával lehetne megvalósítani – közölte hétfőn Francois Fillon miniszterelnök egy rádiónyilatkozatában.

A kormányfő egyúttal bejelentette, hogy Franciaország két repülőgépet küld hétfőn a kelet-líbiai Bengáziba, a líbiai felkelés központjába, és ez volna a kezdete egy hosszú humanitárius segélyszállításnak, amellyel “támogatnák a felszabadult területek lakosságát”. Kadhafi több város felett elveszítette fennhatóságát. Közöttük van Bengázi, ahol a felkelők forradalmi bizottságot alakítottak.

Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap bejelentette, hogy felkérte az Európai Uniót a tagállamok rendkívüli állam- és kormányfői csúcstalálkozójának összehívására a líbiai válsághelyzet ügyében. “Franciaország azt kérte az Európai Tanácstól, üljön össze annak érdekében, hogy Európa közös stratégiát alakítson ki a líbiai válsággal kapcsolatosan, amelynek következményei nagyon súlyosak lehetnek az egész régió stabilitására nézve” – hangsúlyozta az államfő a francia külpolitikáról tartott tévébeszédében.

Támadásra számítanak a felkelők

A Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Závija várost vasárnap óta ismét birtokló líbiai felkelők arra számítanak, hogy a Moammer Kadhafihoz hű katonák hétfőn megostromolják a települést. Mintegy kétezer katona veszi körül az-Záviját. A líbiai vezetőhöz hű erők egyik Tripoliból kivezényelt alakulata csütörtökön ellentámadást hajtott végre a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.

Moammer Kadhafi legidősebb fia, Szaif al-Iszlam azt állította tévényilatkozatában, hogy a 600 ezer négyzetkilométeres ország kétharmadában béke és nyugalom van. A Kadhafi-fiú tulajdonképpen nem hazudott – valóban békesség van az ország kétharmadát jelentő kietlen és néptelen Szaharában, de az ország többi részében számos ártatlan áldozata volt az erőszakcselekményeknek.

Újabb mentőakció

Külföldiek újabb csoportját menekítette ki vasárnap a líbiai sivatagból a brit királyi légierő (RAF), amely két nap alatt immár a második ilyen akcióját hajtotta végre. A brit repülőgépek összesen 150 polgári személyt – angolokat és más nemzetiségűeket – vitt Máltára líbiai sivatagi táborokból. A brit légierő előző nap ugyanilyen akciót hajtott végre; akkor is 150 személyt menekített ki az összecsapások sújtotta országból. A brit kormány vasárnap este bejelentette azt is, hogy zárolta Kadhafi és családtagjai, valamint a líbiai vezetővel közvetlenül kapcsolatban álló tisztviselők Nagy-Britanniában fellelhető vagyonát.

A magyarok is hazaértek

Vasárnap, nem sokkal este 8 óra után megérkezett Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza. A Malév-géppel 10 országból 96 utas érkezett, köztük 24 magyar. A Malév-charter járattal 10 európai nemzet állampolgárai, a 24 magyar utas mellett egy bosnyák, valamint románok, bolgárok, németek, litvánok, lengyelek, csehek is el tudták hagyni Líbiát, ami jó példája a kiváló együttműködésnek – írta a Külügyminisztérium közleményében. Csehország líbiai nagykövete külön köszönetet mondott Magyarországnak kimenekítéséért. Marton Béla nagykövet és Galli László konzul továbbra is Tripoliban marad és az Európai Unió soros elnökségének képviselőjeként koordinálja a még Líbiában maradó uniós nagykövetségek és konzulátusok munkáját – zárul a minisztériumi közlemény.

Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a Martonyi János azt mondta: az illetékes szervek foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium ugyancsak, a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik