Nagyvilág

A hadsereg felülkerekedik Bahreinben

A bahreini hadsereg csütörtökön közölte, hogy átvette az ellenőrzést a főváros nagy része felett, továbbá betiltotta a tüntetéseket - adta hírül az állami televízió.

A bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel feloszlatta az El-Manáma főterén táborozó rendszerellenes tüntetőket, aminek következtében – orvosi források szerint – négy tiltakozó életét vesztette. A legnagyobb ellenzéki koalíciónak, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Vefak) vezetője csütörtökön azt mondta, hogy az ellenzék 18 parlamenti képviselőjének szándékában áll lemondani mandátumáról a kegyetlen rendőri fellépés elleni tiltakozásul.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) külügyminiszterei rendkívüli értekezletet tartanak csütörtök este a belpolitikai válság sújtotta Bahrein támogatása céljából. „A találkozón valószínűleg bejelentik azt, hogy a GCC támogatásáról biztosítja a bahreini kormányt a biztonságról és a védelemről szóló terveivel kapcsolatban” – közölte a bahreini külügyminiszter szóvivője.
A GCC-t hat Perzsa-öböl menti arab olajmonarchia – Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Katar és Kuvait – alapította 1981-ben a közös piac megteremtése céljából. A tagállamokat védelmi és együttműködési megállapodások kötik össze a védelem és a biztonság terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik