Nagyvilág

Kemény vita várható a médiatörvényről Strasbourgban

Közös indítványban kér állásfoglalást az Európai Parlamenttől a szocialista, a liberális, a zöld és az egységes baloldali frakció a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban.

Az Európai Néppárt frakciója ugyanakkor helyteleníti a magyar kormány elleni támadásokat, amelyek célja – álláspontja szerint – a magyar uniós elnökség gyengítése. Közös javaslatot tesz a szerdai plenáris ülésre tervezett vitára a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE), a Zöldek / Európai Szabad Szövetség (Greens / EFA) és az Egységes Európai Baloldal / Északi Zöld Baloldal (GUE / NGL) – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Federica Terzi, az ALDE sajtófelelőse és Helmut Weixler, a Zöldek sajtófőnöke.

Mint közölték, a négy frakció szeretné, ha az ülésen olyan állásfoglalást fogadnának el, amelyben a parlament üdvözölné az Európai Bizottságnak a magyar médiatörvény átvizsgálására vonatkozó kezdeményezését és a magyar hatóságok ezzel kapcsolatos, a törvény módosítására hajlandóságot mutató bejelentését.

A képviselőcsoportok egyebek mellett azt is szeretnék elérni, hogy az EP szólítsa fel a magyar hatóságokat a jogszabály olyan módosítására is, amely megfelel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács emberi jogi biztosa és a Miniszterek Tanácsa által korábban közölt elvárásoknak. Szeretnék továbbá, ha a parlament felszólítaná az Európai Bizottságot arra, hogy rövid határidőt szabjon a magyar hatóságoknak a jogszabály módosítására. A magyar hatóságokat pedig arra szólíttatnák fel, hogy a törvény módosítása során biztosítsák az átláthatóságot, és a folyamatba vonják be az összes érintettet, köztük a civil szervezeteket és az állampolgárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik