Nagyvilág

Martonyi a “keleti nyitás” fontosságáról

Martonyi János magyar külügyminiszterrel közölt interjút az orosz Lityeraturnaja Gazeta című hetilap szerdai számában Politika és értékek címmel.

Ebben a miniszter rámutatott: “Kiemelt fontosságúnak tartjuk a magyar-orosz kapcsolatokat – ez egyszerűen a realitásokból fakad”.

Hangsúlyozta: Budapest a kétoldalú viszonyt új alapokra helyezte. “Partnereink számára egyértelművé tettük, együttműködésünket nem az egyes politikai és gazdasági szereplők önös üzleti érdekeinek, hanem az egész magyar társadalom és gazdaság érdekeinek alárendelve, illetve azok mentén kívánjuk építeni. Azt is világossá tettük, hogy az előző kormányoktól megörökölt problémás ügyek megoldására, illetve lezárására törekszünk, így a korrupció, illetve a hűtlen kezelés gyanúját felvető kérdésekben – mint például a Moszkvai Kereskedelmi Képviseletünk eladása – ügyészségi vizsgálatot indítottunk. Nem vállalhatunk és nem is vállalunk folytonosságot az említett visszásságokkal” – mondta.

Kifejtette: Magyarország geopolitikai helyzetéből, biztonságpolitikai, gazdasági érdekeiből fakadóan az EU-n és a NATO-n belül egyértelműen szorgalmazza és elengedhetetlennek tekinti az Oroszországgal való együttműködést. A kétoldalú kapcsolatokban is az egyenrangúság hangsúlyozásával törekszik az együttműködés fejlesztésére, és fontosnak tartja, hogy a magas szintű párbeszéd rendszeres legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik