Nagyvilág

Egyiptom – Folytatódnak a tüntetések (összefoglaló)

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését.

“Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok” – kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. Az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat államfő idején Mubarak volt az alelnök. “Mubarak, Mubarak, vár a gép” – skandálták még a tüntetők.

Az egyiptomi légierő vadászgépei röpültek át többször is Kairó fölött, s helikopterek köröztek a főváros légterében. A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg.

A Kairó központjában lévő Tahrir térre, ahol több ezer tüntető Hoszni Mubarak elnök távozását követelte, újabb, rendfenntartással megbízott katonák érkeztek. Azóta, hogy pénteken a katonaság vette át a közrend fenntartását az egyiptomi fővárosban, a téren páncélosok is állomásoznak.

A tiltakozók véleménye szerint az alacsonyan szálló repülőgépeket és helikoptereket azért küldték, hogy megfélemlítsék őket. A tömeg azonban nem oszlott szét, a kijárási tilalom ellenére folytatták a demonstrációt, amelyen Hoszni Mubarak távozását követelték.

Kairó utcáin vasárnap újból megjelentek a két nappal korábban visszavont rendőrök. Jelenlétüket a 18 milliós városban szükségessé teszi az, hogy a katonák csak részben képesek átvenni a feladataikat. Kairóban vasárnap lőfegyverekkel és botokkal felszerelkezett fiatalok gépkocsikat törtek össze és járókelőket fosztottak ki. A több teherautóval érkező, őrhelyeiket elfoglaló rendőröket több helyen ellenségesen fogadták, s a tiltakozók azt követelték, hogy a rendőröket csak katonákkal együtt vezényeljék ki az utcára.

Hoszni Mubarak elnök felkereste a hadsereg Főhadiszállását, hogy figyelemmel kísérje a biztonsági helyzet alakulását – közölte az országos televízió. Az államfő tárgyalt az általa előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal.

A Muzulmán Testvériség és más ellenzéki mozgalmak támogatják Mohammed el-Baradeit, hogy tárgyaljon Hoszni Mubarak elnök kormányzatával – mondta Eszám al-Erján, az iszlamista Muzulmán Testvériség egyik vezetője az al-Dzsazíra hírtelevíziónak. A Nobel-békedíjas Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi vezetője csütörtök éjjel tért haza Bécsből Kairóba. A CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap adott nyilatkozatában ragaszkodott ahhoz, hogy Mubaraknak távoznia kell. Ez mindenki számára világos, és ezzel megmentheti az országot, amely szétesőben van – mondta.

Több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből – közölték biztonsági források.

A foglyok, köztük sok évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnözők vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget – tették hozzá név nélkül nyilatkozó források. Mint mondták, számos fogoly meghalt vagy megsebesült a kitörés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni.

Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt.

A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy szombaton 19 magánrepülőgép szállt fel a fővárosból a gazdasági elithez tartozó több tucat családdal. Az úti cél legtöbb esetben Dubaj volt. A távozók között van Nagib Szavirisz távközlési mogul, az Orascom Telecom elnök-vezérigazgatója és Huszein Szalem szállodatulajdonos, Hoszni Mubarak elnök egyik bizalmasa.

Eközben a kairói repülőtéren utasok ezrei vesztegeltek, mert a menetrend szerinti járatok egy részét törölték, vagy késtek a pénteken elrendelt kijárási tilalom miatt. Délelőtt mintegy kétezren tolongtak a reptéren, a kijárási tilalom közeledtével azonban legalább 3 ezerre nőtt a várakozók száma.

Több arab ország, így Szaúd-Arábia, Libanon, Egyesült Arab Emírségek és Jordánia kiegészítő járatokat indított, hogy kimenekítse állampolgárait, köztük a diplomaták családtagjait. A légi közlekedés akadozása azzal fenyeget, hogy leáll a turizmus. Elemzők szerint Egyiptom bruttó hazai termékének több mint 11 százalékát adják a turizmusból származó bevételek. A tavalyi év első kilenc hónapjában több mint 9 milliárd, 2009-ben pedig 10,8 milliárd dollárt hozott az államkasszába a turizmus.

Szemtanúk és sajtóértesülések szerint Londonban vannak Hoszni Mubarak egyiptomi elnök legközelebbi családtagjai, köztük fia és brit állampolgársággal is bíró felesége. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap szerint a londoni Heathrow repülőtéren dolgozó egyiptomi földi kiszolgáló személyzet tagjai arról számoltak be, hogy látták a repülőtéren Suzanne Mubarakot, az egyiptomi államfő 70 éves feleségét.

A Külügyminisztérium az egyiptomi biztonsági helyzet súlyos romlása miatt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomban Kairó, Alexandria, Luxor és Szuez városokat – áll a magyar a magyar külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Továbbra is javasolják valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt egyiptomi utazás elhalasztását a helyzet általános normalizálódásáig. Azokat, akiknek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, arra kérik, hogy tanúsítsanak fokozott körültekintést és óvatosságot, s egész Egyiptomban következetesen kerüljék a tömegdemonstrációk helyszínét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik