Nagyvilág

Összecsapások Madrid utcáin a nyugdíjreform miatt

Nyolc rendőr sebesült meg könnyebben, amikor csütörtök este összecsaptak a tüntetőkkel Madridban.

A spanyol főváros lakói azért vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány nyugdíjkorhatár-emelési tervei ellen. A megmozduláson számos embert letartóztattak – írta az El Mundo című spanyol lap a weboldalán.

A beszámoló szerint mintegy kétezer ember tüntetett a szocialista kormányzat nyugdíjreform-terve ellen Madrid Puerta del Sol városrészében. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a felvonulók felgyújtottak három szeméttárolót, a rendőrök pedig válaszul elkezdték feloszlatni a megmozdulást. A lap szerint az összecsapásokban nyolc rendőr sérült meg, egyet közülük kórházba kellett szállítani, ám nem szenvedett komolyabb sebesüléseket.

A madridi megmozdulással egy időben Barcelonában is több ezren vonultak fel, hogy tiltakozzanak a nyugdíjreform ellen. Az ottani tüntetés ugyanakkor békésen ért véget.

A madridi kormány csütörtökön jelentette be, hogy sikerült megállapodnia a szakszervezetekkel a reformról, amelynek értelmében 65 évről 67 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár. A javaslatról a pénteki kormányülésen tárgyalnak a döntéshozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik