Nagyvilág

Lejáratja a kormányt az MSZP?

A magyar kormányt lejárató levelet köröztetett a magyar szocialista delegáció az Európai Parlamentben napokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bemutatta a magyar uniós elnökség programját a strasbourgi intézmény ülésén – írja a Magyar Nemzet.

Levelükben a szocialisták arra hívják fel európai parlamenti kollégáik figyelmét, hogy a magyarországi választások után az Orbán-kormány gyengítette a demokratikus intézményeket, korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit, gúzsba kötötte a független Költségvetési Tanácsot, pártkatonákat helyezett kulcspozíciókba, köztük Schmitt Pál államfővé, illetve Polt Péter legfőbb ügyésszé történő kinevezését említik.

A Fidesz kétharmados többsége által irányított parlament vitatott médiatörvényt fogadott el, most pedig a Magyar Nemzeti Bank kezét akarja megkötni, többek között úgy, hogy pártembereket delegálnak a jegybank monetáris tanácsába – olvasható a levélben.

Kifogásolják azt is, hogy “hazafias gazdaságpolitikája” érvényesítése érdekében az Orbán-kormány elutasította az EU, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank által dobott mentőcsomag felújítását, amely nélkül a magyar gazdaság összeomlott volna 2009-ben.

Az MSZP-sek a levélben ráerősítettek azon nyugati ellenérzésekre is, amelyek – alaptalanul – külföldellenességgel vádolják Orbánt. A magyarországi szocialisták ugyanis világossá tették: véteknek tartják, hogy a magyar kormány a “fősodratú európai ötletekkel” ellentétben máshogy képzeli el a válságkezelést, és nem veszi figyelembe az Európai Bizottság javaslatait az államháztartási hiány csökkentése kapcsán. További gond, adták külföldi politikai partnereik tudomására, hogy a magyar kormány megszorítások helyett válságadókat vezetett be olyan ágazatokban, ahol “elsősorban külföldi vállalatok tevékenykednek”.

A Magyarországon ellenzékbe szorult baloldaliak azt is tudatták nyugati barátaikkal, hogy a kormány “államosította a nyugdíjrendszer második és magánpillérét”.

Hazai szocialisták a médiatörvény kapcsán azt állították: a Médiahatóság által kivetett szankciók megtámadhatók a bíróság előtt, a bírságokat ez esetben is ki kell fizetni a hatóság által előírt határidőn belül, hacsak a taláros testület erre nézve nem engedélyez halasztást. Az igazság ezzel szemben az, hogy a bíróság nem csupán elhalaszthatja a fizetési kötelezettség határidejét, hanem meg is semmisítheti a hatóság döntését.

Figyelemreméltó, hogy az MSZP tegnap bejelentette: Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke nem tudta bizonyítani huszonnégy órán belül azon “alaptalan rágalmait”, amelyek szerint a magyarországi szocialisták állnak a nemzetközi lejárató kampány mögött. Az MSZP ezért a következő napokban meg fogja tenni a megfelelő lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik