Nagyvilág

Savval öntöttek le egy afgán újságírót

Ismeretlenek savval öntöttek le egy ismert afgán újságírót, Razak Mamunt, aki az arcán és a kezén szenvedett égési sérüléseket.

Mamunt akkor támadták meg, amikor előző nap távozott kabuli otthonából.

A tájékoztatás szerint az újságíró testének tíz százalékán szenvedett égési sérüléseket. A férfit biztonsági okokból szerdán egy másik, immáron katonai kórházba szállították át.

Az újságíró rendszeresen szerepel politikai elemzéseivel a Tolo TV kereskedelmi adó műsoraiban. Elemzései azonban gyakran heves vitákat váltanak ki, mert ellenséges hangot ütnek meg a legjelentősebb afgán etnikum, a pastu tagjaival szemben, akikhez a tálib törzsfők és maga Hamid Karzai államfő is tartozik.

Mamun egy könyvében, amely a titkosszolgálatoktól származó dokumentumokra támaszkodott, azzal vádolt meg egy pastu politikust és egy volt kormányzati tisztségviselőt, hogy 1996-ban ők szervezték meg az egykori kommunista államfő, Nadzsibullah meggyilkolását.

A tálibok azon a napon, amikor bevették az afgán fővárost, megkínozták és kivégezték az ENSZ egyik épületében menedéket kereső Nadzsibullahot.

A tálibokat 2001-ben űzték el a hatalomból az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetséges erők. A tálib felkelők azóta harcban állnak Karzai elnökkel, akit 140 ezer külföldi katona támogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik