Nagyvilág

Szlovákia eltüntetné a magyar elnökségi szőnyeget

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerint a régi Magyarország térképe a történelemkönyvekbe való, s nem az Európai Unió Tanácsának brüsszeli épületébe.

“A történelmi Magyarország térképe egyszerűen nem való abba az épületbe, ahol elsősorban az Európai Unió jövőjéről döntenek” – jelentette ki Lubos Schwarbacher pénteken Pozsonyban.

A közszolgálati TASR hírügynökség szerint az EUobserver nevű internetes hírportál már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar szőnyeg “ellentétes reakciókat” fog kiváltani.

Élesen bírálta a kultúrtörténeti szőnyeg elhelyezését az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

A TASR ugyanakkor idézte Hajdú Mártont, a magyar elnökség egyik brüsszeli szóvivőjét is, aki cáfolta, hogy a szőnyeg bármilyen kapcsolatban lenne a jelenlegi politikával.

A Právo című baloldali cseh napilap “Szőnyeggel okoztak vihart a magyarok” címoldalán foglalkozik pénteken a szőnyegüggyel. A terjedelmes írás részletesen bemutatja a szőnyeget, idézi a magyar véleményeket, de a szőnyeget bíráló osztrák és román EP-képviselők véleményét is.

“Magyarország szomszédai ezért a szőnyeget úgy veszik, mint az 1920 előtti “Nagy-Magyarország” eszméjének a felélesztésére tett kísérletet…” – jegyzi meg a tekintélyes cseh újság.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új frontok a magyar EU-elnökség ellen (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik