Nagyvilág

Kiverte a biztosítékot a magyar elnökségi szőnyeg

Néhány európai parlamenti képviselő nemtetszését fejezte ki brüsszeli sajtójelentések szerint a magyar kultúrtörténeti szőnyeg mintázata miatt.

Az EUobserver nevű internetes hírlevél egy osztrák és egy román képviselőt idézett, akik szerint a Tanács épületében lévő térkép az 1848-as Nagy-Magyarországra utal, és “nem a legszerencsésebb szimbólum” a magyar elnökséghez.

Ugyanebben a cikkben Hajdú Márton, a magyar elnökség egyik brüsszeli szóvivője cáfolta, hogy a szőnyeg bármilyen kapcsolatban lenne a jelenlegi politikával.

“A szőnyeg lényegében kulturális, történelmi és tudományos jelképek és képek sora Magyarországról …, a térkép pedig 1848-ban mutatja Magyarországot, abban az évben, amikor … forradalmak zajlottak Európa-szerte” – idézte őt a hírlevél.

Csütörtökön megjelent számában a European Voice című brüsszeli hetilap is rámutatott, hogy a térkép olyan időket idéz fel, amikor Ausztria volt a birodalom ura, és Bécs az egyedüli főváros.

Az Európai Bizottság egy szóvivője a témáról korábban annyit mondott, hogy a testület nem kíván kommentárt fűzni ahhoz, milyen módon mutatja be magát az uniós elnökséget betöltő tagország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik