Nagyvilág

Médiatörvény: objektív elemzést ígér Brüsszel

Az Európai Bizottság gyorsan és határozottan el fogja végezni a magyar médiatörvény objektív, mélyreható elemzését abból a szempontból, hogy az megfelel-e az uniós jognak.

Mindezt Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos közölte kedden Brüsszelben, a témában tartott, Európai Parlament által rendezett közmeghallgatáson.

Az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) EP-frakciója által szervezett rendezvényen elhangzott Konrád György író videoüzenete, majd Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadsággal foglalkozó volt megbízottja és Majtényi László jogtudós, volt adatvédelmi biztos beszélt bírálóan a médiatörvényről.

Az előadások elhangzása után megnyitott vitában elsőként Schöpflin György fideszes EP-képviselő kapott szót, aki védelmébe vette a jogszabályt.

Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a médiatörvényre zúduló sajtólavina sok magyarban megerősítheti az euroszkepticizmust, vagyis az unióval kapcsolatos fenntartásokat. Az ALDE által szervezett közmeghallgatás megnyitójában Guy Verhofstadt, az ALDE frakció elnöke elmondta: a közmeghallgatást azért szervezték meg, mert vitathatónak tartják a törvény bizonyos pontjait, és felmerülhet a sajtószabadság korlátozása is Magyarországon.

Neelie Kroes a vitatható pontok között említette a kötelező regisztrációt, amely valamennyi sajtótermékre, beleértve az online-ra is kiterjed, a politikai befolyásolás lehetőségét, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túlzottan széles körű alkalmazását, valamint azt, hogy az uniós jogszabályokkal ellentétben a törvény a nem magyar, de Magyarországon is tartalmat közvetítő médiumokra is vonatkozik. Ugyancsak vitathatónak nevezte a nemrégiben felállított Médiatanács függetlenségét.

Schöpflin György sajnálatosnak nevezte, hogy a szervezők hétfőn elutasították a magyar kormány ajánlatát, amely szerint részt venne az eseményen. Felszólalásában kifejtette: a médiatörvénnyel foglalkozó külföldi cikkek többsége meg sem kísérli ellenőrizni a tényeket, az egyetlen cél, hogy a magyar kormány megváltoztassa a jogszabályt. Mint mondta a kormány felelősséggel tartozik választóinak, míg a sajtó nem; a sajtót bizonyos mértékig az államnak kell szabályoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik