Nagyvilág

A Mein Kampf-ért és a Kommunista Kiáltványért rajong az ámokfutó gyilkos

A lelőtt képviselőnő életéért továbbra is küzdenek.

A legfrissebb rendőrségi jelentés szerint a támadásban 18 embert ért lövés, akik közül hatan – köztük egy 9 éves gyerek – életüket vesztették. A fejlövést kapott Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán. Orvosai ugyanakkor derűlátók a túlélési esélyeivel kapcsolatban.

A halottak között van Giffords stábjának egyik vezetője és egy szövetségi bíró is. A sebesültek közül 5-nek az állapota válságos. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el.

A hatóságok a merénylőt, Jared Lee Loughnert őrizetbe vették. A 22 éves Loughner, aki egy 9 milliméteres félautomata fegyverrel használt, a lövöldözés helyszínén két férfi a földre teperte. Clarence Dupnik, Pima megye seriffje kijelentette, hogy a merénylettel kapcsolatban, amelynek célpontja Gifford volt, egy második személyt is köröznek. A seriff szerint Loughner “instabil” személyiség, akinek “elmeproblémája lehet”. Előélete során súlyosabb bűncselekményt nem követett el, a legkomolyabb konfliktusa a törvénnyel az volt, hogy 2007-ben kábítószer-fogyasztáshoz szükséges kellékek birtoklása miatt őrizetbe vették. Loughnerről az első jelentések azt állították, hogy az afganisztáni háború veteránja, ám utóbb kiderült, hogy jelentkezését 2008-ban nem fogadta el a hadsereg.

A merénylő a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá. A YouTube videó-megosztóra feltöltött, meglehetősen zavaros nyilatkozatainak egyikében azt állította, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Gifford körzetében túlságosan sok az írástudatlan és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaz a szövetségi kormányzat. Loughner a kedvenc olvasmányai között felsorolta Hitler Mein Kampfját, a Kommunista kiáltványt, Huxley Szép új világját és Orwell Állatfarmját is. Elmeállapotát szakértők vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik