Nagyvilág

Mussolini soft, Horthy light indul

Mussolini soft, Horthy light címmel közölt cikket a Der Standard című liberális osztrák napilap, amelyben azt írja, bár Ausztria "két fontos szomszédjának" politikai berendezkedése egyelőre még demokratikus, mindkét országban csak egy lépés hiányzik a tekintélyelvű rendszer kialakulásához.

“Magyarország teljes gőzzel halad az autoriter egypártrendszer felé, egy olyan párt irányításával, amelyet a szabad választásokon kétharmados többséggel ruháztak fel. Orbán Viktor egy “light” Horthy-rendszert épít ki, túlcsorduló nacionalizmussal, megtűrt antiszemitizmussal, az alkotmánybíróság engedelmességre kényszerítésével és egy médiaszájkosár-törvénnyel”.

A lap szerint Silvio Berlusconi ezzel szemben modern Ducét játszik, aki TV-birodalmában a fasiszta feketeingesek helyére hosszúlábú szépségeket állít, hogy az olaszokat féken tartsa.
“A két országba látogató idegen jóformán semmit sem vesz észre abból, hogy a demokratikus intézményeket kiüresítették, és egyfajta könnyű diktatúrát hoztak létre. De az ottani állapotok semmiképpen sem hasonlítanak egy modern liberális demokráciára” – írja a Der Standard.

A kommentár szerint azonban Ausztriában sem sokkal jobb a helyzet, a két nagy párt, a szociáldemokraták (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) ott is azon mesterkedik, hogy befolyása alá vonja az osztrák rádiót és televíziót. “Werner Faymann. az osztrák kancellár egészen nyilvánvalóan olyan stratégiát követ, melynek célja a tömegmédiák közvetett és közvetlen befolyásolásával egyfajta osztrák “berlusconizmus” megalapozása” – állapítja meg.

A kommentár szerint a jelenlegi helyzet a történészeket és politológusokat a múlt század harmincas éveinek kezdetére emlékezteti, amikor Olaszországban Mussolini, Magyarországon Horthy kormányzott, Ausztriában pedig a náci párt (NSDAP) a bécsi tartományi választásokon szenzációs eredményt ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik