Nagyvilág

A médiatörvény miatt hívta Martonyit a német külügy

A német külügyminiszter csütörtökön telefon beszélt Martonyi János magyar külügyminiszterrel az új magyar médiatörvény megváltoztatásának lehetőségéről - közölte a német kormány.

Egy nappal korábban a német kormányszóvivő közölte, hogy a német szövetségi kormány közelről fogja figyelni a törvény alakulását. Guido Westerwelle német külügyminiszter csütörtök délelőtt hívta fel Martonyi Jánost a kedden elfogadott új médiatörvénnyel kapcsolatban – közölte Berlin. A németországi közlemény szövege szerint “békés légkörben a magyar médiatörvény megváltoztatásának lehetőségeit beszélték meg”.

Magyarország teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság és az európai értékrend képviselete mellett – közölte Martonyi János külügyminiszter Guido Westerwelle német külügyminiszterrel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során. A külügyi tárca közleménye szerint Guido Westerwelle a beszélgetésen “felvetette a médiatörvény esetleges módosításának lehetőségét”. Mint írták, Westerwelle “ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarországot teljes mértékben felkészültnek tartja az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére”.

“Martonyi János a baráti légkörű beszélgetésen kérte német partnerét, hogy jelezze, ha konkrét kifogásai vannak a törvénnyel kapcsolatban, és leszögezte: Magyarország teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság és az európai értékrend képviselete mellett” – zárul a közlemény.

A médiatörvény keddi elfogadása után az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) erősen bírálta a médiatörvényt. A szervezet szerint a szabályozás veszélybe sodorja a sajtó függetlenségét, a szerkesztői függetlenséget, öncenzúrára kényszerítheti az újságírókat és túlságosan nagy hatalmat ad a kormánypárt tagjaiból álló médiahatóságnak.

Az EBESZ kritikája után a német kormányszóvivő közölte, hogy a német szövetségi kormány nagy figyelemmel kíséri a magyar médiát szabályozó törvények alkalmazását. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy január elsejétől Magyarország tartja az EU soros elnöki tisztségét, és ebben a szerepben “különleges felelőséggel tartozik az Európai Unió egészéről kialakult képért”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Brüsszel tanácstalan a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik