Nagyvilág

Özönvíz érte el az USA-t

Hatalmas hóvihar és özönvízszerű eső érte el az Egyesült Államok nyugati partvidékét, ami miatt komoly fennakadásokra kell majd számítani a közlekedésben.

A 2000 méternél magasabban fekvő helyeken a hóréteg az előrejelzések szerint több mint 3 méterrel is megvastagodhat, ezért a hóviharriasztás hétfő délutánig érvényben marad a kaliforniai Sierra Nevada hegységben, amelynek déli vonulata egy napig gyakorlatilag megközelíthetetlen lesz.

Denvertől nyugatra viszont zuhog az eső, és a következő napokban is esni fog. Több, alacsonyabban fekvő településen árvízveszélyre és földcsuszamlásokra készülnek. Los Angelesben vasárnapra virradóra csaknem 80 milliméter eső esett, s még több csapadék érkezését várják.

A nagyváros környéki autópályákon szombaton 260 koccanás történt a zivatarok következtében. Dél-Kaliforniában mintegy 5 ezren maradtak áram nélkül. A mostanihoz hasonló, Hawaii felől érkező, rendkívül csapadékos viharokat a meteorológiai szaknyelvben Ananász-expressznek hívják.

Seattle környékén az erős szél fákat és villanyoszlopokat döntött ki, aminek következtében mintegy 100 ezer ember maradt hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül. A következő napokban San Francisco, Los Angeles, Seattle, Portland és Salt Lake City légiközlekedésében jelentkezhetnek fennakadások.
A viharok, amelyek várhatóan szerdáig is eltartanak, akár 250-810 milliméter esőt is hozhatnak. A legutóbb öt évvel ezelőtt voltak hasonló intenzitású esőzések Kaliforniában, amikor egyes helyeken öt nap alatt 810 milliméter eső esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik