Nagyvilág

Nincs kinek átadni a Nobel-békedíjat

Jelképesen adták át a bebörtönzött kínai ellenzéi Liu Hsziao-po Nobel-békedíját Oslóban - adta hírül az Associates Press hírügynökség.

A kínai hatóságok nem engedélyezték az irodalomkritikus díjazott egyetlen rokonának részvételét sem, így a Nobel-békedíjat egy üres székre helyezték.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk ez az üres szék jelzi a Nobel-békedíjra jelölt Liu Hsziao-po távollétét a norvégiai ceremónián, ahol közjogi méltóságok és magas rangú VIP-vendégek készütek elfoglalni helyeiket.

Az 54 éves kínai másként gondolkodó 11 éves szabadságvesztését tölti Kínában, ezért nem veheti át személyesen a Nobel-békedíjat, melyet 2008-ban például a frissen megválasztott Barack Obama amerikai elnök nyert el. Különös ízt ad mindennek, hogy a Peking által köztörvényes bűnözőnek titulált Liu díját éppen az emberei jogok világnapján adják át.

Az ázsiai nagyhatalom nem rejtette véka alá abbéli véleményét, miszerint a Liu Hsziao-po – aki többek között a kínai egypártrendszerrel kapcsolatban fogalmazta meg ellenvetéseit – nem kritikai fellépése miatt veszítette el szabadságát, hanem mert felforgató jellegű írásaival a kínai társadalmi és politikai rendszer megdöntését akarta előidézni.

Az ellenzéki aktivista sokak szemében a kínai demokratizációért folytatott küzdelem nemzetközi ikonjává vált, a kiszabadítását követelő szimpátiatüntetések egyre gyakoribbá váltak a Nobel-bizottság októberi bejelentése óta. Csütörtökön a kínai hatóságok bekerítették a Liu otthonát, így az újságírók is csak nehezen tudták megközelíteni az épületet.


Peking amellett, hogy a nyugati média több portálját blokkolta csütörtökön Kínában, illetve a saját diplomatáit eltiltotta az ünnepi ceremónián való részvételtől, további államokat is tüntetőleges távolmaradásra bíztatott. Kína mellett például Oroszország, Pakisztán, Irán, Kuba és Venezuela sem vesz részt az Oslóban megrendezésre kerülő eseményen a távol maradó 17 állam között.

Szerbia eleninte osztotta ezen országok álláspontját, majd csütörtökön bejelentette, hogy meggondolta magát. A rendezvényen részt vesz továbbá 100 kínai disszidens is. Ez az első Nobel-békedíj-átadás 1936 óta, melyet a kitüntetett nem vehet át személyesen: legutóbb Adolf Hitler akadályozta meg Carl von Ossietzky német békemozgalmi aktivista részvételét.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Nobel-békedíjas szabadon engedését követelik (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik