Nagyvilág

Kína nem tör az USA helyére

Kína nem akarja elfoglalni az Amerikai Egyesült Államok világban betöltött vezető szerepét - adta hírül a Reuters egy magas beosztású kínai diplomata tanulmányára hivatkozva.

Dai Bingguo állami tanácsos frissen közzétett elemzésében rámutatott: Peking nem bonyolódik majd fegyverkezési versenybe, forrásait sokkal inkább fejlesztésekre és a lakosság ellátására kívánja fordítani. Kína növekvő katonai ereje és védelmi kiadásainak felduzzasztása aggodalmakat keltett Ázsiában és Washingtonban egyaránt, ám Dai Bingguo aláhúzta: a világnak nem kell Kínától tartania, mindazonáltal tiszteletben kell tartanai Peking érdekeit, és megértéssel kell viszonyulnia aggodalmaihoz is. Utóbbi kapcsán Dai a kínai területi integritás kérdését emelte ki Tajvan összefüggésében, majd hozzátette: Peking aktívan részt vesz majd a koreai helyzettel kapcsolatos globális párbeszédben.

Észak-Korea november 23-án ágyúlövésekkel támadta a dél-koreai Jongpjong-szigetet, a négy halálos áldozatot és 18 sebesültet követelő incidenst követően Washington többször is arra ösztökélte Pekinget, hogy gyakoroljon nyomást a szövetségesének számító Phenjanra. Kína ezt nem tette meg, december 2-án viszont diplomáciai utalást tett arra, hogy a hagyományosan jónak számító kínai-észak-koreai kapcsolatrendszer átvészelte a koreai konfliktus okozta nemzetközi vihart.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kína hárítja a WikiLeaks vádjait (IKitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik