Nagyvilág

WikiLeaks-botrány: Irán “meghatározó játékos” Irakban

A WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratot a Le Monde című francia napilap internetes oldala ismerteti.

“Irán az egyik meghatározó játékos az iraki választási politikában” – írta 2009. november 13-án a bagdadi amerikai nagykövet. Christopher Hill szerint Teherán “a teljes diplomáciai, biztonságpolitikai, titkosszolgálati és gazdasági eszköztárát felhasználja ahhoz, hogy szövetségeseit és iraki ellenfeleit annak érdekében befolyásolja, hogy Irán-barát rendszer állhasson fel Bagdadban”.

Célja eléréséhez Irán – a nagykövet szerint – megértette, hogy “nagy operációs és időnként ideológiai rugalmasságra van szükség”. Véleménye szerint “nem ritka”, hogy Irán “finanszíroz és támogat rivális síita és kurd mozgalmakat, sőt néha még szunnitákat is azért, hogy pénzügyi függősségre kényszerítse őket”.

Hillnek nem álltak rendelkezésre “pontos számok”, de úgy ítélte meg, hogy “azoknak az iráni pénzügyi támogatása, akik azt elfogadják, évi 100 és 200 millió dollár közé tehető”.

Az amerikai diplomácia a WikiLeaks-táviratok szerint úgy véli, hogy Irán számára a legfőbb politikai akadályt Irakban Ali al-Szisztani ajatollah, az iraki síiták egyik főméltósága jelenti, aki annak ellenére, hogy iráni állampolgárságú, nagy kritikusa a jelenleg Iránban meghatározó irányvonalnak (azaz Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője által diktált iszlamista kormányzásnak).

Egy 2009. szeptember 24-i táviratból pedig az derül ki, hogy Núri al-Maliki iraki miniszterelnök jelezte az amerikai nagykövetségnek: Irán nagy hatótávolságú rakétákkal tervezi bombázni az iráni menekültek iraki menedékét, a Bagdadtól északra található úgynevezett asrafi tábort, ahol az iráni ellenállás 3500 szimpatizánsa él.

AJÁNLOTT LINK:

WikiLeaks : Les ingérences de l’Iran en Irak tracassent les Etats-Unis (www.lemonde.fr)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik