Nagyvilág

Obama véget vet a kiszivárogtatásoknak

Egy terrorelhárítót nevezett ki az amerikai elnök a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai dokumentumok okozta károk enyhítésére.

Az elnöki hírszerzési tanácsadó testület vezetőjeként Russel Travers-t feladata lesz az is, hogy a jövőben megakadályozza az ilyen információk nyilvánosságra hozását – közölte a Fehér Ház szerdán. A közlemény szerint a korábbi terrorelhárítónak kell “meghatároznia és kidolgoznia azokat a reformokat, amelyek a WikiLeaks kiszivárogtatása miatt szükségessé váltak.” Az eddig a terrorizmussal kapcsolatos adatbázist kezelő Travers tanácsokat ad majd a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, és koordinálja azokat a technikai és stratégiai változtatásokat, amellyel megelőzhető lehet titkos dokumentumok felfedése.

A WikiLeaks-en megjelent információk többsége a washingtoni Külügyminisztériumból, illetve az amerikai külképviseletekről származik, ezért a Külügyminisztérium átvizsgálja az eddig alkalmazott biztonsági eljárásokat. “Alkalmaznak majd egy automata rendszert, amely a titkos hálózatokat figyeli, és észreveszi a szokatlan eseményeket” – áll a Fehér Ház közleményében. Hozzáteszik, hogy a szokatlan eseményeket ezután kielemzik, majd és lépéseket tesznek annak érdekében “hogy azok ne jelentsenek veszélyt a hálózatok egészére”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

WikiLeaks: Nyugat-Európa is megkapta a magáét (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik