Nagyvilág

Izrael képtelen megfékezni a brutális tüzet

Soha nem látott erdőtűz tombol az izraeli Haifa város környéki Karmel-erdőben – adta hírül az Associated Press hírügynökség.

A tűz totálisan elszabadult, minden kontrollt elveszítettünk az események felett – fakadt ki Haifa város tűzoltóparancsnoka a Haaretz izraeli hírportál értesülése szerint. A lap úgy tudja, a hatóságok nem tudtnak több egységet mozgósítani a Karmel-hegyet marcangoló tűz megfékezésére, amely eddig több, mint 2800 hektárt perzselt fel. A halálos áldozatok pontos száma továbbra sem ismert, mindössze egy 50 börtönőrt szállító busz balesetéről értesült a sajtó, itt 40 fő veszítette életét. Mint utóbb kiderült, a balesetet egy lángoló fa kidőlése okozta.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az izraeli miniszterelnök nemzetközi segítséget kért a katasztrófa megfékezéséhez-.A kormányfő Ciprus, Görögország, Olaszország és Oroszország, segítségét kérte a tűz visszaszorításához, Nicosia és Athén helikoptereke ígért Tel-Avivnak.

A mentőcsapatok beszámolója szerint több százan eltűntek, de az áldozatok pontos számát nem tudni. A halálesetek nagy része egy busz kigyulladásakor történt, a járművel sajtóértesülések szerint 50 börtönőrt szállítottak. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatta a katasztrófát, nagy valószínűséggel a kevés csapadék okozta szárazság játszhatott közre a lángok elterjedésében. A környék épületeit kiürítették.

A sebesültek között nagy számban találhatóak rendőrök és börtönőrök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hadsereg mozgósítására utasította a védelmi miniszériumot. A Haaretz izraeli hírportál értesülése szerint több száz főt evakuáltak az ország északi részén lévő Karmel erdő melletti falvakból.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb építkezéseket hagytak jóvá Izraelben (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik