Nagyvilág

Hatalmas tűz pusztít Izraelben

A Karmel-hegy két faluját kiürítették és elszállították egy, a tűz által fenyegetett börtön ötszáz lakóját is. Egészségügyi források szerint eddig 40 halálos áldozatról tudnak, a miniszterelnök külföldi segítséget kért.

A Damon börtön ötszáz foglyát a környék más börtöneibe szállították, az evakuáció során felborult egy autóbusz, amely 50 börtönőrt (más források szerint 50 foglyot) szállított, és a Haaretz izraeli újság honlapja szerint legalább tízen meghaltak a balesetben. Eddig 1200 hektárnyi terület teljesen kiégett.

A mentésben több százan vesznek részt, sok ezer házból kellett kiköltöztetni a lakókat és kiürítették a haifai egyetemet is. A város más körzeteiben arra szólították fel a lakókat, hogy ne hagyják el otthonukat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízióban azt mondta, hogy “ilyen fokú katasztrófát még sohasem láttunk”. Felkérte Ciprust, Görögországot, Olaszországot és Oroszországot, hogy segítsenek országának a tűz eloltásában.

Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán vagy alig esett csapadék, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez az ország északi részében, bár a szándékos gyújtogatást se zárják ki. Erre utal, hogy több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik