Nagyvilág

Többfrontos támadás érte az egyiptomi választásokat

Az amerikai kormány súlyos kérdéseket vetett fel a hét végi egyiptomi választások tisztaságával kapcsolatban, az egyiptomi ellenzék is hevesen támadja a kormányt.

A washingtoni külügyminisztérium közölte: nyomon követte az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesénél lezajlott kampányt és a vasárnapi szavazást, és aggodalmat keltettek benne az ellenzék támogatói ellen irányuló őrizetbe vételek és más megfélemlítő lépések, az ellenzék jelöltjeinek a médiától való távoltartása, valamint hogy a kairói kormány nem tette lehetővé a választás nemzetközi megfigyelését.

Az Associated Press értesülése szerint az egyiptomi ellenzéki liberális pártok egyenesen a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) győzelmét deklaráló választási eredmények érvénytelenítésére szólítottak fel. A liberális Waft Párt kijelentette: a kormány megszegte a tisztességes és szabad választásokra tett elnöki ígéretet, és elcsalta a voksolást. A Ghad Párt botrányosnak nevezte a választást, és arra bíztatta az egyiptomiakat, hogy ne fogajdák el annak végeredményét.

A NDP 170 mandátomot szerzett az 508 törvényhozói helyből. Az ellenzéki iszlamista Muzulmán Testvériség, amely korábban a voksok 30 százalékának megszerzését tűzte ki célul, egyetlen képviselői mandátumhoz sem jutott Egyiptomban a választások első fordulójában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egyiptom támogatja Libanont és Szíriát (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik