Nagyvilág

Észak-Korea nyíltan fenyegetőzik

Az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata bármikor éles háborúhoz vezethet – figyelmeztetett Phenjan az észak-koreai állami KCNA hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A CNN hírtelevízió értesülése szerint a jelentésben az áll, hogy ha a közös hadgyakorlat során akár csak egyetlen lövedéket kilőnek Észak-Koreára, akkor kemény válaszlépésre számíthatnak Phenjan részéről.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea december elején találkozik majd Washingtonban, hogy megvitassák Észak-Korea agresszív fellépését, illetve a kommunista rezsim atomprogramját.

A szöuli külügyminisztérium a CNN hírtelevízió értesülése szerint további részleteket nem ismertetett a találkozót illetően. Az 1953-ban tűzszünettel zárult koreai háború óta a múlt hét keddi, Jongpjong-szigeten zajló tűzpárbaj tekinthető a legkomolyabb fegyveres összecsapásnak Észak-,és Dél-Korea között: az incidensben 4 dél-koreai veszítette életét, és 18-an megsebesültek.

Ri Mjon Bak dél-koreai elnök hétfői televíziós beszédében kemény szavakkal fenyegette meg Észak-Koreát:amennyiben Phenjan újabb provokációt intéz Szöul ellen, hatalmas árat kell majd érte fizetnie. Eközben kedden magas beosztású észak-koreai diplomata érkezett Kínába, első alkalommal a Jongpjong-sziget egy héttel ezelőtti megtámadása óta. A Guardian úgy tudja, a WikiLeaks által frissen kiszivárogtatott dokumentumok rámutattak: Peking kész magára hagyni Phenjant, és beletörődni a két Korea egyesítésébe. Erről a titkos üzenetek tanúsága szerint Kína kazahsztáni nagykövete Cseng Kuo-ping beszélt egy vacsorán amerikai kollégájának.

AJÁNLOTT LINKEK:

Figyelmeztetés Észak-Koreának-Washington és Dél-Korea gyakorlatozik (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik