Nagyvilág

Palesztin politikus: a Siratófal nem volt zsidó templom része

Egy palesztin kormányzati állásfoglalás szerint a jeruzsálemi Siratófal soha nem volt zsidó templom része.

A jelentést szerdán tették közzé a Palesztin Hatóság internetes oldalán, és szerzője, al-Mutavakkil Taha tájékoztatási miniszterhelyettes szerint a hivatalos palesztin álláspontot fejezi ki. A dokumentum azzal a következtetéssel zárul, hogy a zsidóknak nincs joguk maguknak követelni a területet, az szent muszlim hely, és a palesztin Jeruzsálem részének kell lennie.

“Soha nem volt az úgynevezett zsidó templom része. Csak a muzulmánok türelme tette lehetővé, hogy a zsidók ott sirassák meg veszteségeiket” – mondta a politikus. Taha elismerte, hogy “ez természetesen politikai álláspont”. Közölte: azután készítette, hogy az izraeli hatóságok vasárnap jóváhagytak egy ötéves felújítási tervet a Siratófalnál.

A több évszázados régészeti és irattári kutatásoknak ellentmondó állítás Jeruzsálemben nagy bosszúságot váltott ki. A kormány szóvivője felbujtásként értékelte. Még a mérsékelt Munkapárt egyik parlamenti képviselője is kifakadt: a palesztinok “ostoba módon ismét és ismét megpróbálnak valahogyan kettős világot teremteni, amelyben a zsidó nép idegen ezen a földön” – mondta.

A Siratófal a második zsidó templom lerombolása (Kr. u. 70) után megmaradt támfal, s jelenleg a jeruzsálemi óváros vallásiemlék-együttesének, a Templom-hegynek a része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik