Tech

Az izraeli hadsereg a Facebook révén leplezi le a szolgálat alól kibújó nőket

Az ortodox vallásosság ugyanis felmentés alapja - de csak ha igaz.

A Facebookra felkerülő információk révén a hadsereg eddig már mintegy ezer olyan nőt azonosított, aki hazudott, hogy kivonja magát a kötelező sorkatonai szolgálat alól.

Az egyik fiatal lány úgy lepleződött le, hogy feltett a Facebookra egy fényképet, amelyen éppen egy nem kóser étteremben mulat, ékes bizonyítékául annak, hogy nem tartja be a zsidó vallás igen szigorú étkezési szokásait. Más nőket azzal szembesítettek, hogy az ultraortodox közösség előírásaihoz képest “szemérmetlenül” öltözve szerepelnek a közösségi portál képein. Többeket lépre csaltak, mégpedig úgy, hogy a szolgálatmegtagadók után kutató katonák hamis randevúra hívták őket péntek estére, amikor a vallásos zsidóknál már beköszönt a szabbat ünnepe.

A katonai szolgálat kötelező minden 18. életévét betöltő izraeli állampolgár számára. A fiúkat három évre hívják be a hadseregbe, míg a lányoknak két évet kell szolgálatban tölteniük. Azoknak a nőknek azonban, akik nyilatkozatot tesznek arról, hogy kizárólag kóser ételt ehetnek és a szabbat idején – péntek estétől szombat estig – nem dolgozhatnak, nem kell bevonulniuk.

Abban az esetben, ha egy nő ilyen nyilatkozatot ír alá, a hadseregnek a jogszabályok szerint 60 nap áll a rendelkezésére, hogy ellenőrizze az illető állítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik