Külföld

Engedély nélkül szenteltek

admin
admin

2010. 11. 20. 08:59

A Vatikán ellenkezése dacára Kínában az állam által támogatta, hogy a helyi katolikus egyház felszenteljen egy püspököt.

Csaknem öt év óta ez volt az első püspökszentelés pápai engedély nélkül Kínában. A szertartást nagy rendőri jelenlét mellett tartották az északkeleti Hopej tartomány Csengtö városának katolikus templomában. A

Az új püspök, Kuo Csin-caj (Guo Jincai) a Kínai Katolikus Hazafia Szövetség titkárhelyettese, vagyis kormányszerepet tölt be, ami aggaszthatja a Vatikánt.

A rendőrség csak a szertartás befejeződése után engedte be az újságírókat a templomba. Ugyanis a püspökszentelés azzal fenyeget, hogy veszélyezteti a hivatalosan ateista ország amúgy is törékeny kapcsolatait a Szentszékkel. Ráadásul Hongkong bíborosa, a pápa egyik fő tanácsadója “illegitimnek” és “szégyenletesnek” nevezte az eseményt.

A Szentszék csütörtökön nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki annak hallatán, hogy Rómához hű püspököket arra kényszerítettek, vegyenek részt a szombati püspökszentelésen.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő rámutatott, hogy ha az értesülések igazak, akkor a Szentszék a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos megsértésének tekinti a történteket. “Az ilyen szentelést jogellenesnek és a javuló kínai-szentszéki kapcsolatokra nézve ártalmasnak minősíti” – áll a közleményben, amely leszögezte, hogy a szentatya nem hagyta jóvá, hogy Joseph Kuo Csin-cajt a katolikus egyház püspökévé szenteljék.

A kínai kommunista rendszer 1951-ben arra kényszerítette a helyi római katolikus egyházat, hogy szakítsa meg kapcsolatait a Vatikánnal, s a vallásgyakorlást azóta csak az államilag támogatott kínai hazafias egyház templomaiban engedik meg. Katolikus hívek milliói azonban továbbra is hűek maradtak Rómához, és földalatti egyházukban gyakorolják vallásukat.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.