Nagyvilág

Cameron elítélte a diáktüntetésen történt erőszakot

David Cameron brit miniszterelnök elfogadhatatlannak minősítette a tandíj ellen tüntető diákok erőszakos fellépését – adta hírül az RTÉ hírportál.

A tandíj felső határának emelése ellen protestáló fiatalok csütörtök este rátámadtak a kormányzó Konzervatív Párt londoni székházára.

A több ezer fő részvételével zajló akcióban legkevesebb 14 ember megsérült, és 35 személyt tartóztattak le. A rendőrség nem volt felkészülve az erőszakos cselekményekre, a hatságok békés tüntetésre számítottak. A Diákok Nemzeti Szövetsége (NUS) szerint 50 ezren vettek részt az akcióban, Aaron Porter elnök pedig elhatárolódott a Millbank épületet megostromló erőszakos kisebbségtől.

Cameron csütörtök reggel úgy fogalmazott: az elkövetők büntetőjogi felelősségét ki fogják vizsgálni. A brit kormányfő elmondta: mindenkinek joga van a békés tüntetéshez, ám az erőszakos fellépés, és mások vagyonának megrongálása teljességgel elfogadhatatlan. Cameron hozzátette: az események idején telefonon tartotta a kapcsolatot az épületben lévőkkel – ahol nem csak a konzervatív párt dolgozói tartózkodtak – remélvén, hogy senkinek sem esett bántódása.

A sérültek fele a rendőrség képviseletéből került ki, Paul Stephenson rendőrfőnök teljes kivizsgálást ígért az incidens kapcsán.

AJÁNLOTT LINKEK:

Brit akcióterv: hatalmas megszorítások jönnek (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik