Nagyvilág

Orbán “trükkjéről” ír a szlovák Pravda

"Orbán trükkje" címmel közölt jegyzetet csütörtökön a Pravda című független szlovák napilap a magyar kormány és az Alkotmánybíróság közti vitáról.

Az újság úgy látja: amikor Orbán Viktor keresztülvitte ötletét, hogy visszamenőlegesen 98 százalékos adóval sújtsák a magas végkielégítéseket, tudnia kellett, hogy jogállamban ez értelmetlen, s hogy az Alkotmánybíróság ki fogja nevetni. “Úgy néz ki azonban, hogy ez a magyar miniszterelnök átgondolt húzása volt” – mutat rá a szerző.

Miroslav Caplovic szerint úgy tűnik, mintha Orbán ürügyet keresett volna ahhoz, hogy megcsonkítsa az alkotmány védőinek fontos jogköreit. Az ellenzék ugyan morog, de annyira jelentéktelen, hogy Orbánnak erre nem is kell odafigyelnie. Ugyanakkor bízhat abban, hogy az egyszerű magyarok az ő oldalán vannak.

A kormányzó Fidesz most az Alkotmánybíróság elleni támadását erre a “ravasz populista lépésre” alapozza. Orbán kihasznált egy pénzügyi témát, hogy szükség esetén a jövőben “visszaélhessen politikai pártjának hatalmas többségével a parlamentben” – jegyzi meg a lap.

“A visszaélni kifejezést idézőjelben kell érteni, mert az alkotmány és a törvényesség őrzőjének előkészületben lévő lealacsonyítása után már senki sem fogja tudni azt mondani, hogy valamiben (Orbán) jogellenesen járt el” – írja Caplovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik