Nagyvilág

AFP: Össztűz alatt a magyar kormány

"Össztűz alatt a magyar kormány" címmel budapesti tudósítást közölt szerdán az AFP francia hírügynökség.

Az AFP annak kapcsán tudósít Budapestről, hogy a jobboldali kormány tervbe vette az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását. A taláros testület kedden visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót és az erről rendelkező jogszabályt.

A francia hírügynökség úgy fogalmaz budapesti tudósításában, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a különadó visszamenőlegességét is, és “határozata szerint a törvény mindenkit büntet a közszférában, nemcsak azokat, akik a jó erkölcsbe ütköző módon kaptak magas végkielégítést és bónuszt”. Az AFP megjegyzi: Orbán Viktor miniszterelnök jobbközép pártja azonnal reagált a testület döntésére, és bejelentették, korlátozni kívánják az Alkotmánybíróság jogkörét azokban az ügyekben, amelyek a költségvetésre, az adókra és a társadalombiztosítási járulékokra vonatkoznak.

Az AFP keddi döntés kapcsán szóba hozza a magán-nyugdíjpénztárak ügyét. A francia hírügynökség megjegyzi: az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása elejét veheti annak, hogy az ellenzék a magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonásával kapcsolatban is a testülethez forduljon, és kérje a hétfőn elfogadott törvény megsemmisítését.

A francia hírügynökség tudósítása szerint kétharmados parlamenti többségével a Fidesz “bármilyen törvényt keresztülvihet és megváltoztathatja az alkotmányt, ezért az Alkotmánybíróság a hatalommal szembeni egyetlen ellensúly. Ha pedig az Alkotmánybíróság jogait korlátozzák, a kormány szabad kezet kap, hogy adótörvényeket hozzon ellenerő nélkül”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik