Nagyvilág

Tárgyalni kezd a két Korea

Megkezdődtek két év óta az első szakértői szintű katonai tárgyalások Észak- és Dél-Korea között - közölte csütörtökön a dél-koreai védelmi minisztérium.

Az észak- és dél-koreai katonatisztek találkozója a két országot elválasztó tűzszüneti vonal demilitarizált övezetében, Panmindzsonban zajlik. Utoljára 2008 októberében voltak hasonló tárgyalások a két Korea között. A szakértői tárgyalások néhány órával az után kezdődtek meg, hogy Pak Kil Jon észak-koreai külügyminiszter-helyettes kijelentette az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, hogy az Egyesült Államoktól eredő fenyegetés miatt Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris fegyverzetét.

A találkozót Phenjan kezdeményezte két hete azzal, hogy tegyenek lépéseket a vitatott sárga-tengeri határvonal körül előforduló összetűzések megelőzésére, s vessenek véget annak, hogy dél-koreai aktivisták Phenjan-ellenes röplapokat juttatnak át a határon. Válaszul Szöul leszögezte, a tárgyalásoknak arra kell összpontosulnia, milyen szerepet játszott Észak-Korea a dél-koreai hadiflotta Cshonan korvettjének elsüllyedésében.

A két Korea hivatalos kapcsolatai szinte befagytak azóta, hogy Szöul, Washingtonnal egyetértésben azzal vádolta meg Phenjant, hogy a 46 tengerész halálát okozó hajószerencsétlenséget északi torpedótámadás okozta. A vádat Észak következetesen cáfolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik