Nagyvilág

Uniós szintű a romakérdés

A romák helyzetével kapcsolatos európai uniós stratégia napirendre kerül az EU-tagországok állam- és kormányfőinek egyik következő találkozóján - jelentette be Brüsszelben a kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy.

A Franciaország és az Európai Bizottság között kialakult vitára utalva hangoztatta annak fontosságát, hogy a központi uniós intézményeknek és a tagországoknak kölcsönös tiszteletet kell tanúsítaniuk egymás iránt. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy testülete továbbra is fellép a diszkrimináció minden formája ellen az unióban.

Éles szóváltás zajlott le José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő között a franciaországi romakitoloncolások témájáról az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői találkozóján, Brüsszelben – közölte újságírókkal Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök. Hozzátette, hogy ezzel a témakörrel kapcsolatban most nem született semmilyen döntés, de várhatóan a következő csúcstalálkozók egyikén megpróbálnak előrébb lépni egy hosszú távú, átfogó romastratégia ügyében.

Sarkozy más források szerint is határozottan kifogásolta a csúcson Viviane Reding alapjogi biztosnak a napokban tett nyilatkozatát, amelyben a luxemburgi biztos – utóbb szerencsétlennek bizonyult szavakkal – bírálta a kitoloncolások politikáját.

Az elvileg az unió külső kapcsolataival foglalkozó pénteki kormányfői találkozót a sajtó már előre romaügyi csúcsnak minősítette, és számos résztvevő meg is szólalt ebben a kérdésben.
Az unió központi intézményei közül az Európai Parlament és a tagországok kormányait képviselő tanács soros elnöke, Belgium kormányfője is támogatásáról biztosította a brüsszeli bizottságot – elhatárolódva vagy említést nem téve ugyanakkor Reding kifogásolt megfogalmazásairól.

A helyszíni források szerint a francia politikát a tagországok közül egyértelműen csak olasz részről támogatták, bár például egy sajtónyilatkozatban Petr Necas cseh miniszterelnök is kiállt amellett, hogy bármelyik EU-tagállam joggal várja el törvényeinek tiszteletben tartását, és még az uniós intézményeknek sincs joguk beleavatkozni belső ügyekbe. Német, osztrák és luxemburgi részről is úgy nyilatkoztak ugyanakkor, hogy biztosítani kell: a brüsszeli bizottság akadálytalanul ellássa feladatát az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának felügyeletére.

Franciaország a kitoloncolások nyári kezdete óta mindvégig azt hangoztatta, hogy saját szabályainak megfelelően járt el, és nem sértette meg az uniós jogot sem.

Az Európai Bizottság sokáig nem foglalt állást egyértelműen a romák kitelepítésének ügyében, Reding azonban az ominózus nyilatkozatban jelezte, hogy szabálysértési eljárást kezdeményeznek Párizs ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik