Nagyvilág

Megbénítják Romániát

Valóságos sztrájkszezon veszi kezdetét a következő hetekben Romániában, miután a közalkalmazottak összehangolt módon akarnak tiltakozni a megszorító intézkedések ellen, egyelőre azonban még nincs egységes szándék a megmozdulások időzítését és formáját illetően.

A közszféra szinte valamennyi ágazatában tüntetésekre, általános sztrájkokra készülnek. Az Alfa Kartell már a jövő hét elején utcai demonstrációra szólítja fel tagjait, de az igazi nagy tüntetést szeptember 22. és 27. között tervezi Bukarestben a kormánynak otthont adó Victoria-palota előtti téren.

Egyelőre nem sikerült megegyezni a többi érdekvédelmi tömörüléssel arról, hogy ezen a megmozduláson egységesen vegyenek részt, így mintegy négyezer ember részvételére számítanak.

Orvosok, tanárok, börtönőrök vonulnak az utcára

A jövő hét folyamán ugyancsak az utcán kívánnak hangot adni tiltakozásuknak az egészségügyi és az oktatási szakszervezetek, a gazdasági, a rendőrségi és a büntetés-végrehajtási ágazat érdekvédelmi szervezetei, az azt követő héten pedig a közigazgatási és vegyipari szakszervezetek.

Ezeken a demonstrációkon a bejelentett és folyamatban lévő elbocsátások leállítását követelik, munkahelyteremtő intézkedéseket, beruházásokat sürgetnek. Ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, a nyugdíjak kiszámítási módszerének módosítását, amit egyébként szerdán este a román képviselőház már törvényként elfogadott.

A legnagyobb megmozdulásnak ígérkezik, hogy szeptember 27-én meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek a közigazgatásban dolgozók, mégpedig az őket tömörítő országos szakszervezeti szövetség (SNFP) felhívására. Várhatóan leáll majd a tevékenység az ország valamennyi polgármesteri hivatalában, megyei tanácsában, illetve minden fontosabb központi és helyi állami hivatalban.

A SNFP vezetői bejelentették, hogy a több mint 60 ezer tagot számláló Sed Lex közalkalmazotti szakszervezeti tömörüléssel közösen szervezik meg tiltakozásaikat, és részt vesznek majd az Alfa Kartell hétfői megmozdulásain. Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) ugyanakkor külön kíván tiltakozni valamikor szeptember második felében.

Csak a munka háromnegyedét végzik el

Az “ellenállás” sajátos formáját választották a rendőrök, akik jelezték: hétfőtől nem vesznek részt a kihallgatásokon, nem szabnak ki pénzbírságokat, nem irányítják a közúti forgalmat, tevékenységüknek csak 75 százalékát végzik el. Így fejezik ki tiltakozásukat amiatt, hogy az ő fizetésüket is 25 százalékkal csökkentették.

Az egészségügyi területén erőszakos formát is öltött az elégedetlenség. Többen megsérültek, a rendőrségnek pedig könnygázt kellett bevetnie, amikor kedden délután a brailai megyei kórház alkalmazottai összecsaptak a kórház védelmét ellátó őrző-védőkkel. Az orvosok és ápolók a bércsökkentés és pótlékmegvonás miatt kezdtek tiltakozni, majd ajtókat törtek be, és a kórház folyosóin összecsaptak a biztonságiakkal. A kórház új tulajdonosa, a megyei tanács ugyanis elbocsátásokat tervez. Az egészségügyben dolgozók érdekvédelmi tömörülése, a TESA szolidaritását fejezte ki a brailai kollégákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik