Nagyvilág

Madrid elutasította az ETA tűzszüneti ajánlatát

A spanyol kormány szerint az ETA baszk szeparatista szervezet tűzszüneti bejelentése addig nem sokat ér, amíg nem mondanak le végleg a fegyverekről.

José Blanco az Onda Cero spanyol infrastruktúraügyi és közlekedési miniszter rádióban kijelentette, hogy “végleg szakítani kell a terrorista bandával”. Mint mondta, az ETA “nagyon meggyengült, és keresi a lehetőséget. De nincs más lehetőség, mint a végleges lemondás a fegyverekről és az erőszakról. Ez egy elszalasztott lehetőség, a tűzszünet nem mond semmit-fogalmazott a miniszter.

E közlemény nagyon messze van attól, amit a spanyol kormány követelt az ETA-tól és politikai szervezetétől, a Batasunától, vagyis a végleges és feltétel nélküli lemondást a fegyveres harcról” – hangsúlyozta Alfredo Pérez Rubalcaba a TVE köztelevízióban.

Az ETA, amelynek csaknem fél évszázados terrorkampányát eddig 829 ember halálért teszik felelőssé, azután jelentett be vasárnap tűzszünetet, hogy egy éve nem hajtott végre merényletet. Az elmúlt két évben 238 tagját fogták el Spanyolországban és Franciaországban, köztük hat olyan személyt, aki hírek szerint a szervezet csúcsvezetéséhez tartozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik