ETA
Nagyvilág

Változást ígér az ETA Baszkföldön

A változás időszaka következik Baszkföldön - ezt jelentették be a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet képviselői egy franciaországi megemlékezésen.

A Gara című baszk lap vasárnapi számának beszámolója szerint az üzenetet három, arcát maszkkal elfedő férfi olvasta fel a Franciaország délnyugati részén, a spanyol határ közelében lévő Ciboure kisvárosban, ahol baszkok egy csoportja a szervezet egyik néhai tagjáról emlékezett meg.

Az üzenettel a Gara szerint az ETA azt juttatta kifejezésre, hogy egy “új politikai szakasz” megnyitását óhajtja.

Az Európai Unió terrorista szervezetnek tartja az ETÁ-t, amely az elmúlt negyven év erőszakcselekményeiben 829 ember halálát okozta. Ugyanakkor a szakadár szervezet tavaly augusztus óta nem követett el merényletet Spanyolországban.

Az elmúlt két évben az ETA több vezetőjét fogták el Spanyolországban és Franciaországban. Madrid úgy véli, hogy ezek letartóztatások meggyengítették a szervezetet, de a spanyol hatóságok nem zárták ki újabb ETA-merényletek lehetőségét. A spanyol kormány megerősítette, hogy mindaddig elutasít minden tárgyalást az ETÁ-val, amíg a szakadár szervezet végleg le nem mond az erőszakcselekményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik